Туристичний похід на Південний Буг

2015-06-19

З 12 по 14 червня 2015 року група ліцеїстів , яких очолили два керівники: голова туристичного клубу «Пілігрім» Ізмайлов С.П. та педагог-організатор ЛІТ Губль О.В., здійснили туристичний маршрут від Олександрії до с. Мигія, Первомайського району, Миколаївської області. Туристи відвідали регіонально-ландшафтний заповідник «Гранітно-степове Побужжя».

Під час подорожі всі учасники походу знайомилися з історією рідного краю та чудовими природними ландшафтами річки Південний Буг. Рейсові автобуси, пересадка з одного електропоїзда на інший, піший маршрут до с. Мигія – важка дорога, та все це варте , щоб побачити українську Швейцарію з її природною красою. Під час зупинки в Помічній, туристи дізналися про історію створення цього населеного пункту, назва якого походить від слова «мох», «помох», що зростав у яру на схилах р. Чорний Ташлик. Так козацьке поселення отримало назву Помічна. Вже в ХІХ столітті це селище стало одним з центральних транспортних шляхів Одеської залізниці. Відпочиваючі відвідали Помічнянський музей, що розміщений в одному з вагонів начальника Одеської залізниці ХІХ століття. Броньований вагон містив багаті на ті часи апартаменти для відпочинку керівництва залізниці, а в роки Другої світової війни він захистив не один десяток солдат та односельчан від ворожих обстрілів. Зараз музей містить не один десяток цікавих експонатів історії - це і трипільські речі, і вишивки , і предмети вжитку українців, і ряд фотографій з інформацією про відомих людей, вихідців Помічної. Один із них – це Н.І.Махно. Його дружина проживала неподалік в с. Піщаний Брід. Фігура отамана неоднозначна. Криваві розстріли односельчан Червоною армією, через діяльність загонів Махно, викликало ненависть до його постаті навіть з боку рідних. Дружина Нестора Івановича не поїхала у Францію навіть на його поховання. У цьому музеї ліцеїсти дізналися , що вперше пісня «Розпрягайте, хлопці, коней » пролунала в повстанських загонах Нестора Махно та багато іншого.

Село Мигія бере витоки теж ще за часів козаччини. Це був козацький зимівник, що розташовувався на десяти островах-порогах. Існує легенда, що коли козаки розпалювали вогнища, то вони миготіли вдалині – звідси і назва села Мигія. Є припущення , що козак Мамай був родом з цього села, мабуть тому один з островів названий його іменем – Мамаєвим.

Та одним з найбільших чудес Миколаївщини стали Бугівські пороги. Великі гранітні скелі велетнями звисають над бурхливою річкою, пороги утворюють цілий ряд маленьких водоспадів. А ті , хто занурився у воду, насолодилися справжнім водним масажем та відчув приємний екстрім.

Це чудове місце для переправи на байдарках. Але це плани на майбутнє (ціна одного спуску – 300 грн. з людини).

Кiлькiсть переглядiв: 161

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.

Новини

Опитування

Хто відвідував наш сайт?

Календар

Попередня Квітень 2024 Наступна
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930