• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • 6 грудня - День визволення рідного міста

6 грудня - День визволення рідного міста

2016-12-06

/Files/images/IMG_7675.JPG

Сьогодні для кожного з нас важливим у житті залишається мир і спокій на землі. Традиційно 6 Грудня олександрійці відзначають знаменну дату – День визволення м. Олександрії від фашистських загарбників.

Саме з цієї нагоди відбувся виховний захід в 10- Г класі, на якому десятикласники та бібліотекар міської бібліотеки ім. О. Пушкіна Кучинська Алла Петрівна здійснили історичну подорож в минуле «Олександрія, твоя визвольна зима».

Під час подорожі присутні згадали визволителів та партизан-підпільників, учасників бойових дій, які і сьогодні служать гарним прикладом патріотизму. Бібліотекар зачитувала цікаві факти з документальних джерел про буремні події тих років: як було окуповано наше місто, як його мешканці героїчно чинили опір окупантам.

А для 10-В класу шкільний бібліотекар Донцова Н. В. підготувала урок – пам'ять «Героїзм олександрійців: визволення міста». Затамувавши подих, діти слухали скільки мужності і справжнього патріотизму проявили воїни на підступах до м. Олександрії. Як з моменту « господарювання» фашистських вандалів з 6 серпня 1941 р. по 6 грудня 1943 р. були скоєні нечувані злочини і насильства проти мирних жителів міста: було спалено театр, підірвано кінотеатр, палац піонерів, педагогічну школу, водогін, зруйновано дитячі ясла, підірвано електростанцію, брикетну фабрику, зруйновано та затоплено шахту №2, було виведено з ладу всі учбові заклади міста, будинок поліклініки, зруйновано залізничну станцію та заводські шляхи.

В Олександрійському таборі військовополонених, що знаходився не цегельному заводі, за роки окупації по – звірячому було закатовано понад 5,5 тис. чоловік. Взимку, в сльоту і негоду в’язні жили під відкритим небом, роздягнені, босі, голодні, їх били, катували, розстрілювали. Кати заганяли в сушильню цегельного заводу таку кількість військовополонених, щоб вони душилися від тісноти.

Взимку босих, роздягнених гнали по дорозі, не даючи їсти, били, а виснажених добивали прикладами, забороняючи ховати.

Ці та інші історичні факти підлітки сприймали з щирою тривогою про своїх пращурів здалося, ніби сама жива історія завітала до нашого закладу і закликала берегти пам'ять нам, нащадкам, тому що ми зобов’язані їм життям

/Files/images/IMG_7674.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 233

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.

Новини

Опитування

Хто відвідував наш сайт?

Календар

Попередня Березень 2024 Наступна
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031