Як спілкуватися з підлітком

  1. Для того щоб існував емоційний зв'язок з підлітком, проводьте з ним якийсь час, щоб він не відчував себе покинутим і непотрібним.
  2. Побудуйте довірливі стосунки з підлітком, перш ніж переходити до нотацій і важливих тем бесід.
  3. Не відмовляйте підлітку в спілкуванні з вами, навіть якщо для цього потрібно буде відкласти справи!
  4. Спілкуйтеся з підлітком відповідно до темпу розвитку його стосунків з навколишнім світом.
  5. Для збереження емоційного контакту вкрай необхідне спілкування. Спілкуйтеся з підлітком на цікаві для нього теми, вивчіть молодіжну субкультуру, читайте їхні журнали, щоб бути «продвинутим». Тоді дитина відчує, що вона та її світ вам цікаві, і стане більше довіряти вам. У жодному разі не критикуйте молодіжні рухи, стилі, музику, моду у присутності підлітка. Ви можете загубити нитку спілкування з ним.
  6. Ніколи не обговорюйте особистість підлітка і його вчинки в присутності інших людей, особливо друзів і однолітків. Вони не люблять, коли їх з кимось порівнюють, ставлять інших у приклад. Це розцінюють як замах на їхню особистість.
  7. Підліток повинен відчувати себе корисним. Дайте йому можливість відчути себе помічником у якийсь загальній сімейній справі.
  8. Не зловживайте своєю любов’ю і турботою. Намагайтеся не проживати за нього життя. Висловлювання «Я краще знаю, як тобі вчинити» або «Я роблю це заради тебе, тому що люблю тебе» нещирі, і підліток їх не сприймає.
  9. Ніколи не ображайте підлітка. Коли дитина чує від батьків ворожі, різкі, брутальні слова, вона зберігає образу на все життя, бо занадто тонко влаштована психіка і його сприйняття навколишнього.
  10. Пам’ятайте – підліток не дитина! Він перебуває на стадії переходу до дорослого життя, його основні якості – незалежність і самовизначення. Батьки, самі того не розуміючи, лишають підлітка без емоційної підтримки і починають з ним словесну війну. Наші наміри як батьків можуть бути добрими, але результати однозначно погані.
  11. Батьки, що зловживають своєю владою фізично, штовхаючи, б’ючи дітей, можуть спричинити шкоду фізичному і психічному розвитку, а ще більшу шкоду – емоційному розвитку підлітка, що значно ускладнить його доросле життя.
  12. Разом із тим підліток хоче бути частиною родини і в той же час бути незалежним від родини. Часто це виражається як потреба в особистому просторі. Виділення особистого приміщення і можливість його самостійно оформити – ось ці бажання підлітків, котрі, якщо задовольняються у супроводі прояву любові, сприяють формуванню почуття незалежності.
  13. Підлітки потребують емоційної незалежності. Коли ви запитуєте дівчинку-підлітка про якогось її друга, вона звинуватить вас утому, що ви лізете не у свою справу. Це не означає, що вона від вас щось приховує. Це говорить лише про те, що, не розкриваючи батькам своїх почуттів і думок, вона стверджує своє емоційну незалежність. Батьки повинні поважати подібні настрої підлітків. Потреба в даному виді незалежності може проявлятися в небажанні приймати ваші прояви любові.
  14. Не дивуйтеся, якщо ваша донька-підліток раптом відмовиться від вашої допомоги. Тепер вона хоче все робити сама, при тому не так, як би це зробили ви.
  15. Інколи це відбувається не тому, що вона потребує вашої допомоги, а тому що не хоче, щоб їй про це нагадували.
  16. Підлітка необхідно підтримувати. І один із засобів підтримки є похвала. Тільки одним із факторів похвали повинна бути щирість, а іншим її конкретність. Якщо батьки не можуть похвалити підлітка за певні результати чи конкретні дії, то необхідно оцінити його намагання.
  17. Важлива царина підліткової незалежності – це його музичні смаки. Підлітки обирають свою музику. Нема в підлітковій культурі нічого важливішого за музику. Музика може торкнутися серця і душі людини. Батьки, які критикують музику, вибрану підлітком, безпосередньо критикують і самого підлітка. Вони повинні поділяти почуття своєї дитини, і тоді вона відчує вашу підтримку

Пам’ятайте: підліток у змозі думати логічно, і він зробить правильні висновки. Поверніться обличчям до своєї дитини, і ай вам щастить!

Список використаних джерел:

  1. Н. Мішана // semya.potrebitel.ru
  2. Журнал «Класному керівникові усе для роботи» Корисні поради на кожен день. Шпаргалка для вчителя.. Випуск 3.№7 (55) липень 2013 р.
  3. Шкільний світ. Про все, що турбує дитину…»

Кiлькiсть переглядiв: 2051

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.

Новини

Опитування

Хто відвідував наш сайт?

Календар

Попередня Серпень 2019 Наступна
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031