Підлітковий вік – це переломний момент у житті людини. У цей період відбувається становлення особистості, вимальовується ставлення до себе і до світу, формуються основні життєві принципи і стереотипи. Занижена самооцінка у підлітків може стати причиною незадоволеності собою, відсутність поваги до себе, спробам домогтися визнання і любові крайніми, іноді небезпечними способами. У цій статті ми поговоримо про особливості формування самооцінки підлітків, способи її корекції, зокрема про те, як підняти самооцінку підлітку.

Корекція самооцінки підлітків

Якщо ваш веселий і життєрадісний син раптом замкнувся в собі, або дочка, раніше активна і компанійська, раптом стала уникати компаній, стала замкнутою і сумною, можливо, вся справа в непостійності самооцінки підлітків. Знижена самооцінка може виражатися і по-іншому: зайвої агресивністю, показною веселістю, бравадою, зухвалою стилем одягу і поведінки і т.д. У будь-якому випадку, низька самооцінка – перепона для повної самореалізації людини. Підлітки із зниженою самооцінкою легше підпадають під негативний вплив, а значить, піддаються небезпеці. Борг батьків – допомогти дитині впорається з психологічними проблемами і жити повним, щасливим життям.

Але як би вам не хотілося допомогти своїй дитині, не перестарайтеся. Зайві, надмірні захоплення і занадто солодкава похвала не допоможуть, а навпаки, погіршать ситуацію. Підлітки дуже тонко відчувають фальш, тому не варто перегинати палицю. Набагато важливіше звернути увагу на свої методи критики. Намагайтеся, щоб негативні висловлювання були спрямовані не на особистість підлітка, а на його поведінку, вчинки або помилки, тобто на те, що можна виправити. Не кажіть «я незадоволена тобою», скажіть краще: «я незадоволена твоїм вчинком». Не можна визначати особистість людини і відносити його то до «поганих», то до «хорошим» залежно від його вчинків і поведінки.

Підвищення самооцінки у підлітків неможливо без поваги. По можливості радьтеся з дитиною, цікавтеся його думкою і завжди беріть його в розрахунок. Не нехтуйте порадами підлітка, прислухайтеся до них. Особливо важливо це робити в питаннях, які стосуються самої дитини. Повірте, ваше неувага до його порад і побажань глибоко ранить і ображає вашої дитини. Дуже важливо дотримуватися «кордони приватності». Залиште підлітку «особисту територію», причому не тільки в суто фізичному сенсі, а й у духовному. Ви не можете суворо регламентувати життя своїх дітей – друзів, захоплення, походи і розваги, власний стиль і пристрасті в музиці, фотографії, живопису і т.д. дитина має право (і повинен) вибирати сам.

Отже, ми виділили три основні умови формування адекватної самооцінки:

  1. Конструктивна критика і заслужена похвала.
  2. Повага та увага.
  3. Особиста територія.

Практичні поради батькам

  • любите дитини не за поведінку, оцінки або досягнення у творчості або спорті, а за те, що він є;
  • дайте підлітку зрозуміти, що ви вірите в нього і готові зрозуміти і підтримати його в будь-якій ситуації;
  • цікавтеся своїми дітьми. Звичайно ж, робити це потрібно з самого народження малюка, а не тоді, коли він досяг пубертатного періоду. Різка зміна поведінки батьків – від повної байдужості до підвищеної уваги викличе у підлітка скоріше роздратування, ніж радість;
  • визначте коло обов'язків і прав дитини і чітко їх дотримуйтесь;
  • знайдіть спільні інтереси і намагайтеся проводити більше часу з підлітком, але не змушуйте його, а зробіть так, щоб це було цікаво і вам, і дитині;
  • довіра – ось що найголовніше у відносинах всередині сім'ї. Дитина повинна знати, що з будь-якими проблемами і тривогами він може прийти до вас. Підліток не повинен боятися вашої реакції і докорів. Тільки тоді ви першими дізнаєтеся про його проблеми і зможете допомогти вчасно.

Якщо ви бачите, що проблема зайшла занадто далеко, і ви думаєте, що самостійно впоратися у вас не вийде, поговоріть з дитиною і зверніться до психолога – разом вам вдасться вирішити будь-які труднощі.

http://wjournal.com.ua/jak-pidvishhiti-samoocinku-pidlitka.html

Кiлькiсть переглядiв: 5106

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.

Новини

Опитування

Хто відвідував наш сайт?

Календар

Попередня Листопад 2020 Наступна
ПВСЧПСН
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30