Підлітковий вік – це переломний момент у житті людини. У цей період відбувається становлення особистості, вимальовується ставлення до себе і до світу, формуються основні життєві принципи і стереотипи. Занижена самооцінка у підлітків може стати причиною незадоволеності собою, відсутність поваги до себе, спробам домогтися визнання і любові крайніми, іноді небезпечними способами. У цій статті ми поговоримо про особливості формування самооцінки підлітків, способи її корекції, зокрема про те, як підняти самооцінку підлітку.

Корекція самооцінки підлітків

Якщо ваш веселий і життєрадісний син раптом замкнувся в собі, або дочка, раніше активна і компанійська, раптом стала уникати компаній, стала замкнутою і сумною, можливо, вся справа в непостійності самооцінки підлітків. Знижена самооцінка може виражатися і по-іншому: зайвої агресивністю, показною веселістю, бравадою, зухвалою стилем одягу і поведінки і т.д. У будь-якому випадку, низька самооцінка – перепона для повної самореалізації людини. Підлітки із зниженою самооцінкою легше підпадають під негативний вплив, а значить, піддаються небезпеці. Борг батьків – допомогти дитині впорається з психологічними проблемами і жити повним, щасливим життям.

Але як би вам не хотілося допомогти своїй дитині, не перестарайтеся. Зайві, надмірні захоплення і занадто солодкава похвала не допоможуть, а навпаки, погіршать ситуацію. Підлітки дуже тонко відчувають фальш, тому не варто перегинати палицю. Набагато важливіше звернути увагу на свої методи критики. Намагайтеся, щоб негативні висловлювання були спрямовані не на особистість підлітка, а на його поведінку, вчинки або помилки, тобто на те, що можна виправити. Не кажіть «я незадоволена тобою», скажіть краще: «я незадоволена твоїм вчинком». Не можна визначати особистість людини і відносити його то до «поганих», то до «хорошим» залежно від його вчинків і поведінки.

Підвищення самооцінки у підлітків неможливо без поваги. По можливості радьтеся з дитиною, цікавтеся його думкою і завжди беріть його в розрахунок. Не нехтуйте порадами підлітка, прислухайтеся до них. Особливо важливо це робити в питаннях, які стосуються самої дитини. Повірте, ваше неувага до його порад і побажань глибоко ранить і ображає вашої дитини. Дуже важливо дотримуватися «кордони приватності». Залиште підлітку «особисту територію», причому не тільки в суто фізичному сенсі, а й у духовному. Ви не можете суворо регламентувати життя своїх дітей – друзів, захоплення, походи і розваги, власний стиль і пристрасті в музиці, фотографії, живопису і т.д. дитина має право (і повинен) вибирати сам.

Отже, ми виділили три основні умови формування адекватної самооцінки:

  1. Конструктивна критика і заслужена похвала.
  2. Повага та увага.
  3. Особиста територія.

Практичні поради батькам

  • любите дитини не за поведінку, оцінки або досягнення у творчості або спорті, а за те, що він є;
  • дайте підлітку зрозуміти, що ви вірите в нього і готові зрозуміти і підтримати його в будь-якій ситуації;
  • цікавтеся своїми дітьми. Звичайно ж, робити це потрібно з самого народження малюка, а не тоді, коли він досяг пубертатного періоду. Різка зміна поведінки батьків – від повної байдужості до підвищеної уваги викличе у підлітка скоріше роздратування, ніж радість;
  • визначте коло обов'язків і прав дитини і чітко їх дотримуйтесь;
  • знайдіть спільні інтереси і намагайтеся проводити більше часу з підлітком, але не змушуйте його, а зробіть так, щоб це було цікаво і вам, і дитині;
  • довіра – ось що найголовніше у відносинах всередині сім'ї. Дитина повинна знати, що з будь-якими проблемами і тривогами він може прийти до вас. Підліток не повинен боятися вашої реакції і докорів. Тільки тоді ви першими дізнаєтеся про його проблеми і зможете допомогти вчасно.

Якщо ви бачите, що проблема зайшла занадто далеко, і ви думаєте, що самостійно впоратися у вас не вийде, поговоріть з дитиною і зверніться до психолога – разом вам вдасться вирішити будь-які труднощі.

http://wjournal.com.ua/jak-pidvishhiti-samoocinku-pidlitka.html

Кiлькiсть переглядiв: 5080

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.

Новини

Опитування

Хто відвідував наш сайт?

Календар

Попередня Лютий 2019 Наступна
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728